Vibrații de toamnă

Primele zile ale lui septembrie au adus o vreme autentică de toamnă, cu temperaturi sub normele climatologice specifice perioadei din calendar, cu atât mai mult cu cât norma climatologica actuală vine dintr-o perioadă mult mai caldă decât precedenta. Iar acest început rece de septembrie a venit la pachet cu muulte inversiuni termice. Cu alte cuvinte, în apropierea solului era mai rece ca în altitudine, când ar trebui să se producă contrariul. Datele furnizate de stația meteorologică privată din Târpești, județul Neamț, ne arată cum minimele au coborât până la 6.8 grade celsius, în jurul orei 06 a dimineții de astăzi, în timp ce în altitudine, la nivelul de 850 hPa- aproximativ 1.5 km, conform modelărilor (tare bun ar fi fost și un sondaj aerologic) aveam în jurul a 8..9 grade celsius.

Temperatura la nivelul de 850 hPa conform modelului GFS

Deși nu a fost o inversiune spectaculoasă, regiunea depresionară subcarpatică în care se găsește stația reprezintă un mediu perfect și pentru apariția ceții sau a aerului cețos.

Datele furnizate de stația meteorologică privată Târpești

Mai mult decât atât, în doar câteva ore am atins temperaturi de peste 22… 23 de grade celsius, ceva cât se poate de normal în regimuri de presiune ridicată, cum este cel în care ne aflăm acum. Umezeala relativă scăzută, precum și starea de stabilitate pregnantă a atmosferei favorizează încălzirea rapidă a solului, deci și a aerului de deasupra, pe parcursul zilei, precum și răcirile radiative intense pe timpul nopții.

Temperaturile minime înregistrate noaptea trecută în rețeaua de stații a Administrației Naționale de Meteorologie

La noapte, un pasaj frontal rece slab dezvoltat, având în vedere caracterul stabil al celor două mase de aer aflate în confruntare, vor determina apariția unor ploi slabe, trecătoare, la nivelul regiunii de Nord a Moldovei. În schimb, mâine după-amiază, în spatele pasajului frontal, radiația solară în creștere, precum și scăderea accentuată a temperaturilor în altitudine, vor determina instabilizarea ușoară a atmosferei, precum și apariția unor averse slabe, însoțite posibil, trecător și de câteva fulgere, în special în nordul Moldovei.

Hartă a situației sinoptice de la sol pentru noaptea de sâmbătă spre duminică (4/5 septembrie)

Aici, temperaturile vor marca o scădere față de ziua de astăzi, de la 20… 22 de grade celsius, la cel mult 17…18 grade celsius.

Estimarea temperaturilor pentru după-amiaza zilei de mâine, 5 septembrie, conform modelului britanic EURO 4

P. S.: Începând de marți, temperaturile vor marca o creștere semnificativă la nivelul întregii țări, astfel încât vremea va deveni local călduroasă, în special la campie.

ANDREI ELIAS CĂLUGĂRU

Sursa foto: https://www.meteoromania.ro/…/temperatura_min_ieri.png

WXCHARTS.COM

https://www.ecowitt.net/home/index?id=34682

https://meteologix.com/

https://www.metoffice.gov.uk/weather/maps-and-charts/surface-pressure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *