Prima brumă a toamnei 2021

Începutul lunii septembrie a reprezentat o perioadă destul de rece, chiar mai rece decât normele climatologice specifice perioadei din calendar. Prezența dorsalei anticiclonice, în prelungire către regiunile centrale și cele estice ale Europei, în cuplaj cu un talveg depresionar în prelungire în zona Rusiei, au determinat în prima fază transportul unei mase de aer arctic maritim (mA), ce a afectat porțiuni din Scandinavia, Țările Baltice, Rusia, Belarus, Ucraina, iar la o scară ceva mai mică, Republica Moldova și nord-estul României. Ulterior, deplasarea nucleului anticiclonic din zona Insulelor Britanice către centrul și estul continentului, a determinat intensificarea transportului de aer arctic, ce a început să se continentalizeze, conținutul de umezeală scăzând treptat.

Înălțimea suprafaței izobarice de 500 hPa și presiunea la nivelul mării pentru dimineața zilei de astăzi, 6 septembrie

După cum putem observa pe harta de mai sus, nucleul anticiclonic este plasat exact în partea central-estică a Europei, în timp ce talvegul depresionar își face de cap în zona Rusiei. Prezența anticiclonului determină o vreme stabilă, cu un cer mai mult senin, umezeli destul de scăzute, în special pe timpul zilei, ceea ce determină încălzirea destul de puternică a solului, precum și a aerului de deasupra, pe parcursul zilei, dar și răciri radiative de amploare, pe timpul nopții. Astfel, solul emite o cantitate de radiație calorică, în spectrul infraroșu, prin care reușește să emane căldura acumulată pe parcursul zilei, rezultatul fiind răcirea puternică a acestuia și, într-un final, și a aerului de deasupra.

Temperatura la nivelul suprafaței de 850 hPa- aprox. 1.5 km înălțime, în dimineața zilei de luni, 6 septembrie

Astfel, din nou, principalul element al dimineții de astăzi, 6 septembrie, a fost reprezentat de minimele deosebit de scăzute, produse în special în zonele depresionare sau de vale, din Subcarpați, Podișul Sucevei sau Câmpia Jijiei. De exemplu, minima atinsă de stația meteorologică privată de la Derșca, Județul Botoșani, a fost de doar 3.8 grade celsius,

Datele furnizate de stația meteorologică privată Derșca, județul Botoșani

în timp ce la stația privată de la Târpești, județul Neamț, minima a fost de 4.2 grade celsius.

Datele furnizate de stația meteorologică privată Târpești, județul Neamț

Nici la stațiile meteorologice ANM, de la Rădăuți sau Botoșani, lucrurile nu au stat foarte bine, cu minime de 3.8, respectiv, 3.7 grade celsius.

Temperaturile minime înregistrate în rețeaua națională de stații ANM, în cursul dimineții de astăzi, 6 septembrie

Iar aceste răciri radiative intense sunt asociate cu o creștere a parametrilor legați de conținutul de vapori de apă prezenți în aer, după cum putem observa pe graficul realizat de cele două stații meteorologice. Cu alte cuvinte, aerul fiind mai rece, mai dens, cu molecule mult mai apropiate unele de altele, capacitatea acestuia de a conține o anumită cantitate de vapori de apă este mai mică. Deci, un volum dat de aer se umple mai repede cu vapori de apă, ducând la creșterea accentuată a umezelii, pe parcursul nopții.

Dependența cantității de vapori de apă ce pot provoca saturația unui volum de aer, de temperatură

Iar această umezeală, datorită răcirii intense a solului, ajunge să desublimeze puternic. Vaporii de apă, la contact cu suprafețele foarte reci, aflate în jurul valorii de 0 grade celsius, ajung să înghețe instant, trecând astfel din starea de agregare gazoasă, în cea solidă, formând o rețea fină de cristale de gheață, ce se depune pe respectivele suprafețe.

Schemă explicativă a stărilor de agregare ale materiei

Cu alte cuvinte, BRUMĂ. În multe locații din regiunea de nord a Moldovei, unde am asistat la acele răciri radiative descrise mai sus, am asistat la prima brumă a toamnei 2021. Mai jos, aveți imagini din zona localității Corlățeni, județul Botoșani, realizate de Teodor Cojocariu.

Depuneri de brumă în zona Corlățeni, județul Botoșani

P.S.: Potențialul de producere a unor răciri radiative intense și de apariție a brumei, va fi destul de mare și mâine dimineață, 7 septembrie. În schimb, de mâine vom intra într-un proces ușor de încălzire, astfel încât în weekend vom avea maxime specifice unei zile de vară, de peste 25 de grade celsius.

Surse foto:

https://wxcharts.com/

site-ul ANM: https://www.meteoromania.ro/

https://www.wunderground.com/wundermap

https://en.wikipedia.org/wiki/State_of_matter

https://en.wikipedia.org/wiki/Humidity

ANDREI ELIAS CĂLUGĂRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *